Architectural Design of The Village - Busselton Jetty
Close [redirestaurant]

Architectural Design of The Village

Ongoing liaison between SMC Marine, Finespun Architects and Busselton Jetty Inc has resulted in the current Concept Design drawing (Revision 11)

The layout has generally been identified in three components as;
• Component A – Staff / Volunteer Area
• Component B – Village Pavilion Structure (includes Food and Beverage / Public Toilets);
• Component C – Interpretive Zone (Green and Marine Zones)

In general terms, the proposed works incorporate a high roof enclosed pavilion with pre-fabricated or in-situ constructed buildings located both inside and outside of the pavilion.

The main pavilion space is designed to be un-conditioned with operable facades to open the building up to the outside. During inclement weather the building can be enclosed to provide protection from the weather.

The Village Pavilion is intended to be a ‘licensed’ venue to permit the sale and serving of alcoholic beverages. To maximise the venue’s potential, the public toilets will be expanded to allow a maximum accommodation of up to 300 persons.

The Food and Beverage pods are critical to the success of the new works, it is important the fit-out and layout of these pods is optimized to cater for the proposed target market, seasonal changes and special events. FINESPUN and SMC have provided a purpose-built Food and Beverage pod to service typical daily operations and special events / functions.

Building Form
The new building form is intended to sit in harmony with the existing Jetty buildings, taking cues from the materials, colour palette and form.

The roof forms of the existing UWO and Interpretive Centre buildings incorporate multiple roofs with box gutters / valley gutters in between as pictured below. This results in additional junctions and increased opportunity for water ingress and corrosion issues.

The introduction of a high gable ended roof is intended to match the ‘pitch’ of these existing roof structures in a ‘single’ roof structure.

There are several important factors involved in the decision to adopt a single high-pitched gable-ended roof;

Context: Matching the roof ‘pitch’ to the other structures ties the new structure into the ‘vernacular’ of these older structures without trying to replicate them.

Environmental Conditions: A single roof form is easier to construct and to make weathertight. There are less flashings, gutters and other junctions, resulting in a cleaner aesthetic and a clear advantage in the given location.

Function: A single roof form creates a greater volume internally – providing a greater sense of space. Functionally, this becomes a real asset for any public venue.

Form: The new structure is intended as the jewel at the end of the Jetty – a space to enjoy. Given the pavilion’s size and linear nature, a building with a little more height seems to sit in harmony and to possess the correct proportions, as pictured below, rather than attempting to build smaller multiple roofs over a long linear floor plan.

It is important that the new design will not visually dominate the jetty experience but is revealed upon the journey. The following concept image below describes the pedestrian approach towards the end of the jetty, just prior to the UWO building. It shows the new building slightly exposed in the background.

Building Materials
The materials for the project have been selected to enhance the longevity of the structure and tie in with pre-existing materials currently used on the Jetty.

The major elements include a steel structure with protective coatings, aluminium roofing panels, natural anodized aluminium window, louvre and door frames.

Various roof options have been reviewed as part of the design process. These included:

• Clear Vue Integrated Photovoltaic Insulated Glass Panels
• Everbright Polycarbonate Roof Tubes
• Bondor Shademaster Aluminium Insulated Roof Panels

Upon consideration of weight, thermal performance, spanning ability, warranty and aesthetics, the Bondor Shademaster Roof Panels have been selected for the project. Additional polycarbonate inserts are incorporated into the roof to provide additional daylight into the pavilion.

The Staff Area, Public Toilets and Food / Beverage pods are intended to be self-contained building structures. The project team continue to investigate two construction methods (pre-fabricated vs in-situ) and various materials to satisfy both budget and the project objectives.

In both methods, these ‘pods’ are intended to be clad with compressed fibre cement sheet weatherboards with a ‘blue heron’ paint finish to match the existing buildings on the Jetty to provide a continuous theme.